Harboøre Tange og Thyborøn 29 km
Panoramaruten 53 km
Turen starter i Vrist og man cykler østover ud på Skalvej, som er de flestes ankomstvej når de skal på sommerhusferie i området. Før man når hovedvejen drejer man af grusvejen Hestholmvej, som går over mark og enge til Harboøre. I Harboøre føres man via et trafiksikkert stisystem indtil centrum og videre ad små gader ud til hovedvejen, der skal krydses for at nå videre til Stausholm og Haarum Havn. Pas på bilerne her og træk eventuelt over vejen! Når man kommer ud af bydelen Stausholm bliver vejen til grusvej og man kommer ud til Haarum Havn. Havnen er et samlingssted for lokale fritidsfiskere og i stille vejr er det anbefalelsesværdigt at foretage et pitstop her.
Herefter går turen af Engvej hvor man skal være (u)heldig at møde andre mennesker. Vejen fører tilbage til Stausholm og Harboøre, hvor man igen får asfalt under hjulene. I Harboøre kommer man forbi Harboøre Kirke som er berømt over hele Danmark pga. blandt andet pastor Carl Moes helvedesprædiken i 1890’erne.
Turen går mod Langerhuse ved kysten og herfra drejer man sydpå. Ved Flyvholm Redningstation kan man passende tage et pitstop igen. Her er også borde og bænke. Man kan eventuelt går klitterne til havet inden man kører de resterende 3 km tilbage til Vrist.
Turen tager sit udgangspunkt fra udlejningsbureauet i Vrist og er meget letkørt. Den er asfalteret hele vejen på nær 200 meter grusvej inden vildreservatet ved Harboøre Tange, der byder på store naturoplevelser samt en rundtur i Thyborøn hvor man både ser den ”gamle” by og får en havnerundtur. Der er også mulighed for at tage toget fra thyborøn ”hjem” til Vrist og derved halvere ruten eller omvendt starte med at tage toget til Thyborøn. Cykler er gratis at medtage i toget. Vær opmærksom på vindretningen her for at få den bedste oplevelse hvis du vælger at halvere ruten.
Turen starter gennem den gamle fiskerby Vrist foregår mellem huse og klitlandskabet. Bare følg ”Vesterhavsruten” til Thyborøn, så er I på rette vej. Efter 700 meter kommer Vrist Minimarked på højre hånd. Her anbefaler vi gerne et stop hvis man er på en længere tur. Der er bænke og borde udenfor og man kan købe drikkevarer og snacks. Tag gerne noget væske med – efter omkring 8 km er I nemlig midt på Harboøre Tange, hvor der er langt til nærmeste beboelse. Her er det oplagt at holde pause ved bænke og borde.
Inden da fortsætter I ud af Vrist via cykelstien, som stopper lige inden Harboøre. Herfra køres mod vest ud forbi Flyvholm Redningstation, som nu er et museum. Efter 4 km er I i Langerhuse, som også er et gammelt fiskerleje.
Herfra bliver det naturmæssigt spændende og man kan let føle sig langt væk fra alfarvej. Efter 200 meter grusvej kommer man til den asfalterede speciallavede cykel- og vandresti som går hele vejen fra Langerhuse til Thyborøn. Man kommer over dæmningen til Harboøre Fjord og de brede vidder åbner sig for en. Ude i horisonten beskuer man dog de menneskeskabte fabrikker og vindmøller.
I Thyborøn fører ruten jer forbi Thyborøn Kirke opad Vesterhavsgade forbi Jyllandsakvariet. Vi anbefaler gerne her en afstikker op til dæmningen, som byder på én af landets bedst udsigter fra en cykel. Kør også gerne ud på den ”lange mole” som er den allernordligste pier i havnen og tilbage igen. Ruten følger herefter ”havneruten” hvor man kører langs havnen næsten helt ud af byen. Her foregår der som regel en masse.
Turen mod Harboøre foregår langs den nyere hovedvej og her er cykelsti hele vejen hvor man kan nyde udsigten over fjorden. Til slut kører man igennem Harboøre tilbage til Vrist.
Der køres ad cykelsti fra Vrist til Vejlby Klit hvor der drejes op i morænebakkerne fra nok én af de mindste stationsbyer i Danmark – nemlig Strande. Fra bakkerne mod Ferring og Bovbjerg er der flere panoramaudsigter på den landlige vej hvor to store bakker skal bestiges inden man kommer ned til lavlandet igen ved Ferring Sø. Man passerer det mindre sommerhusområde Ferrings Strand og herefter venter en af de flotteste panoramaruter i Danmark helt til Trans Kirke på cirka 4 km: Den officielle rute starter ved Jens Søndergaards Museum og her cykler man langs skrænten til havet som stiger på til 40 Meter omkring Bovbjerg Fyr. Bovbjerg Fyr er for de fleste højdepunktet på turen. Her kan man for et mindre beløb komme op i fyret og herfra er der en fantastisk udsigt fra 70 meter over havet. Prøv også den hyggelige Cafe. Her er masser af kultur og Bovbjerg Fyr er et hit blandt de lokale og turister.
2 km senere kommer vi forbi Trans Kirke. Kirken mener man har lagt her siden 900-tallet, så den er samtidig et historisk monument fra overgangen fra de nordiske guder til kristendommen. Den udmærker sig desuden ved at ligge rigtig tæt på skrænten ned til havet. Bemærk længderetningen på kirken samt de hvide stakitter på selve kirkegården. Det er designet således pga. vestenvinden.
På tilbagevejen bliver i ført et lille stykke ind i landet, men stadig har I stadig de pragtfulde udsigter over havet. I kommer tilbage til Ferring og her kan byens kirke også anbefales for sine gamle kalkmalerier, som går helt tilbage til 1100-tallet. Også denne kirke er designet efter at tilpasse sig vinden.
Herefter går turen tilbage mod Vrist hvor I kommer igennem Ferring by og nogle atelierer inden i næsten nede ved Ferring Sø igen rammer den ruten hjemad.
Denne rute byder på fantastisk udsigt over Vesterhavet langs Ferring og Bovbjerg samt mange andre steder i terrænet. Man kommer igennem typisk dansk landbrugslandskab og i Lemvig får man fornøjelsen af at prøve et ægte hårnålesving ned af Vesterbjerg. Har man lyst til bakker er der rigeligt at tage af i Lemvig for den seriøse motionist, da den ligger i en gammel smeltevandsdal og derfor er omgivet af ”bjerge”. Således kan man tage afstikkere op ad Nørrebjerg, Østerbjerg eller Sønderbjerg. I Lemvig bør man ikke snyde sig selv for en forfriskning nede ved havnen inden man skal videre. Her cykler man i første række ned til fjorden med en dejlig udsigt udover Lem Vig. Man kommer forbi Lemvig Feriecenter og herefter venter forceringen af en stor bakke inden man kører ned mod Gjeller Odde. Herfra kommer man ud i naturen via grusvejen forbi lagunesøen Gjeller Sø indtil man kører langs fjorden helt til Ryletorv. Her anbefales at have brede dæk til denne strækning. Turen tilbage går over Hygum Bakke, hvor man kommer forbi et udsigtspunkt 57 meter over havet. Her anbefales det at stoppe og bestige bakken. Herfra går turen videre nedad til Strande inden man kommer ”hjem” til Vrist.
I byerne Bonnet og Lemvig er der mulighed for at stige af og på toget.
Denne rute er til den erfarne cykelmotionist og der må påregnes strækninger med noget trafik. Modsat vil man opleve strækninger hvor man har det hele for sig selv. Ruten er en oplevelse hvor der kan være sportslige udfordringer i form af vind og vejr, men den byder også på en færgetur hvor man kan se sæler, man kommer igennem Nationalpark Thy, oplever de øde asfalterede bondeveje i Thy hvor man nærmest kommer ind på gårdspladserne, samt masser vand. Man kommer over Oddesundbroen og derfra kører man mod Lemvig. Inden Lemvig skal man over et af landets store højdedrag hvor vejen nærmest stiger svagt, men konstant over 6 km.
Det er ikke tilfældigt at ruten anbefales at køre med urets retning. Færgen i Agger sejler nemlig hver hele time og det er lettest at time fra sydsiden når man skal ramme klokken hel. Se endvidere seneste nyt om færgen her: http://www.thyboronagger.dk/
I Agger kommer I forbi Krik Vig Feriecenter. I denne ligger spisestedet Agger Darling - https://www.aggerdarling.dk/ - stedet kan anbefales når man er på farten. Alternativ ligger der i Vestervig et Sparmarked hvis man ikke har lyst til at tage den store tegnedreng frem.
Næste mulighed er i Hvidbjerg på Thyholm, hvor man kan få et udmærket måltid fastfood hos Coco overfor stationen.
I Humlum findes ligeledes en Spar-købmand eller skal man proviantere i Lemvig. Bemærk også at i Danmark kan man altid hente gratis vand ved hver kirke. De er blot at tanke fra hanen som ofte står lige indenfor indgangen til kirkegården. Vandet i Danmark er meget rent og kan anbefales.